top of page
  • Writer's picturebloglloguercerdanya

Descobreix el carnestoltes de Bellver de Cerdanya

Saps com celebren el carnestoltes a la Cerdanya o quines activitats es duen a terme? Aquesta setmana, des de Lloguer Cerdanya, et parlarem sobre la celebració i esdeveniments del carnestoltes a Bellver de Cerdanya.


Història del carnaval

La història de carnestoltes es recorda com una festa relacionada amb la natura, on s’acomiadava el fred i l’hivern per donar la benvinguda a la renovació de la vegetació. Quan el poble dels íbers o celtes patia fam o alguna malaltia, culpaven a la debilitat dels caps de la tribu i, per tant, creien que calia matar-los.


A Bellver de Cerdanya, les celebracions per carnestoltes es remunten a finals del segle XIX i principis del segle XX com una celebració fruit de les festes celebrades en l’antiguitat. El carnestoltes es va dur a terme fins després de la Guerra Civil Espanyola, quan va ser prohibit pel franquisme. Tot i això, des de fa uns anys, el poble pirinenc ha anat recuperant el carnestoltes tradicional que consisteix en una rua i una foguera on es fa la crema del Rei Carnestoltes.


Personatges del carnaval tradicional

La rua es compon d’uns divertits i tradicionals personatges que desfilen per tot el poble acompanyats pels timbalers i comparses.


  • El Rei Carnestoltes (s’encarrega de fer el parlament a l’Ajuntament)

  • La Porquera (és la dona del Rei Carnestoltes)

  • El Notari (personatge que s’encarrega de llegir el testament del Rei Carnestoltes)

  • El Rei dels Cornuts i dos assistents (són vilatans del poble acabats de casar)

  • L’Home del Bosc (personatge que representa la natura)

  • El Casament de l’Espingueri (personatges disfressats de nuvis amb un vestit estrany)

  • Els Cenrers (personatges amb barba i bigoti que porten confeti blanc a l’esquena)

  • El Vidalot (personatge que es disfressa mig d’home i mig de dona)


Programació del carnaval a Bellver de Cerdanya

Les celebracions en el poble serdinyenc comencen el dijous Gras amb una comitiva liderada pel Rei Carnestoltes fins a arribar a l’Ajuntament on es llegeix el pregó i es finalitza amb la gent ballant a la plaça.


El dissabte a la tarda es celebra la gran rua on participen tots els personatges tradicionals del carnestoltes bellverenc i que recorre tot el poble. Durant els últims anys, la celebració s’acaba amb una gran xocolatada.


La festa s’acaba el dimecres de cendra on es fa la crema del Rei Carnestoltes, la lectura del seu testament i la gran sardinada popular.


Tot i que aquest any no podem viatjar tant com ens agradaria, us deixem els immobles que tenim disponibles a Bellver de Cerdanya, perquè gaudiu en un futur pròxim del carnestoltes tradicional d’aquest poble.


I vosaltres, de quin personatge us disfressaríeu? Us llegim als comentaris!

No us oblideu de seguir-nos en les nostres xarxes socials ☺️


bottom of page